{ "title": "Samanyolu Galaksisi", "image": "https://www.gezegenler.gen.tr/images/samanyolu-galaksisi.jpg", "date": "19.01.2024 09:04:38", "author": "Barış Zorlu", "article": [ { "article": "
Samanyolu Galaksisi; çevre uzantısı ve sınırları boyunca düzensiz, uzayı silik bir ışıkla kuşak misali, bir baştan bir başa saran ve dünyamızdan da özellikle açık hava da ve geceleri gözlemleyebildiğimiz bulutsu bir kümedir.

1610 yılında teleskopunda icadı ile Samanyolunu ilk inceleyen bilim adamı Galileo'dur. Galileo, Samanyolunun sayısız yıldızlardan meydana geldiğini ve toz, gazın da içerisinde yer aldığını keşfetti. Bu galaksiyi meydana getiren 10.000.000.000 yıldız, samanyolunun genişliği nedeni ile gökyüzünü incelemek de kullanılan araçlar olmadan birbirinden ayrı görülemezler. İçerisin de Güneş'in de yer aldığı bu büyük kütle, bulut veya duman gibi düzensiz görüntüye sahiptir. Yer yer bölgeleri daha parlak görülmektedir. Samanyolu Galaksisi 100.000 ışık yılı çapına ve 1.000 ışık yılı kalınlığa sahiptir. Güneş, Samanyolu Galaksisinin merkezine ise yaklaşık olarak 26.000 ışık yılı mesafededir. Güneş bu merkez etrafında bir turunu 220 milyon sene de tamamlamaktadır.

Aslında bizim gördüğümüz bu Samanyolu Galaksisi kuşağı, Dünyamızın da içerisinde yer aldığı ve sarmal kollar şeklindeki birkaç Samanyolu kuşağının meydana getirdiği Samanyolu gök adasının sadece bir koludur. Bugün için Samanyolu galaksimize ait altı tane bileşenden bahsedilmektedir. Bunlar; İnce ve kalın disk, Halo, Karanlık Halo, Şişkin Bölge ve Yıldızlar arası ortamdır.
" } ] }