{ "title": "Gök Cisimleri", "image": "https://www.gezegenler.gen.tr/images/gok-cisimleri.jpg", "date": "23.01.2024 03:43:47", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Gök cisimleri, Uzay boşluğunu kaplayan cisimlere gök cisimleri denir, bulutsu ve dev galaksiler, yıldızlar, küçük meteorlar, kuyruklu yıldızlar ve takım yıldızları her biri gök cismidir. Uzayda çıplak gözle gözlemleyebildiğimiz Ay ve Güneş gibi daha milyarlarca ışık yılı (Işığın bir yılda aldığı mesafe) uzaklarda bulunan sadece teleskop ile görebileceğimiz, hatta günümüz teknolojisi ile göremeyeceğimiz milyarlarca gök cismi bulunur, bu kadar uzak mesafeleri ölçebilmek için ışık yılı ölçüsü kullanılır, örneğin Dünya ile Ay arasındaki mesafe en uzak mesafe 1,5 ışık/saniye, Güneş Dünya arası mesafe 8 ışık/dakika, Samanyolu galaksisinin çapı ise 100.000 ışık yılıdır. Saydığımız bu gök cisimlerini tek tek açıklamayalım.

Galaksi nedir?

Bir diğer adı Gök ada olan galaksi, kütle çekim kuvveti ile birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlar arası gaz, toz ve plazmanın (Manyetik görülebilen sıcak dalga) meydana getirdiği, karanlık maddeden oluşan yıldızlar arası maddedir. Tipik galaksiler on milyon cüce galaksi ile bir trilyon dev galaksi arasında yıldız içerirler. Bir galaksinin içerdiği yıldızların hepsi o galaksinin kütle merkezini eksen alan yörüngeler de döner. Galaksi çeşitli çoklu yıldız sistemlerini, yıldız kümelerini ve çeşitli nebulalar da içerebilir. Çevresinde gezegenler ve asteroitler gibi çeşitli kozmik cisimlerin döndüğü Güneş Samanyolu'ndaki yıldızlardan sadece biridir. Galaksiler görüldükleri gibi sınıflandırma ayrımına tabi tutulurlar, ışık profili elips şekilli olan eliptik galaksi, tozlu ve kıvrımlı kolları olan disk şeklinde olanlar ise Sarmal galaksilerdir.

Yıldız nedir?

Yıldızlar kendileri ışık yayan gök cisimleridir. Yıldızların bulutsu denilen gaz ve toz bulutlarının birleşip sıkışması ile oluştuğu düşünülmektedir, Yıldızların oluşma süresi, yaşam süresi ve yok olma süreci vardır, yıldız ömrünü tamamladığında süpernova patlaması gerçekleşir ve yok olur, patlama ile önce etrafında bulunan gezegen ve sistemleri dışarı doğru iter, patlamanın etkisi kesilince patlamanın merkezine doğru hızlı bir çekim başlar etrafında hiçbir şey bu güce dayanamaz. Yıldızlar sınıflandırıldığında;
Takım yıldızı nedir?

Gökyüzüne baktığımız da bazı yıldızların birleşerek çeşitli şekiller oluşturduklarını görürüz, tarih boyunca insanlar bu şekillerden anlamlar çıkarmışlar ve benzedikleri şekle göre isimler vermişlerdir. Bilinen takım yıldızları ise Avcı (Orion), Büyükayı, Küçükayı, Ejderha, Kuzey Tacı, Andromeda, Lir, Akrep, yay ve İnci takım yıldızlarıdır.

Kuyruklu yıldız nedir?

Aslında bir yıldız değildir, donmuş haldeki gaz ve tozlardan oluşur, Güneş'in etrafında eliptik bir yörünge de dönerler, kuyruklu yıldızlar Güneş'e yaklaştığında erimeye başlar, eriyen su ve toz bulutu Güneş rüzgârı ile kuvvetle itildiğinden parlamaya başlar, bu parlaklık yıldızın gidiş istikametinin arkasında göründüğünde kuyruk görüntüsü oluşturur. Halley, IKaye-Zhang, Shoemaker-Levy, Hale-Bopp ve Biele kuyrukluk yıldızlardan bazılarıdır.

Meteor ve Göktaşı nedir?

Dünya atmosferine giren kaya parçaları yanarak ilerler ise meteor, parçalanmadan Dünya'ya çarpar ise Göktaşı adını alır.

Gezegen nedir?

Işık kaynağı olmayan, yıldızlardan aldıkları ışığı yansıtan, bir yıldızın yörüngesinde dönen, yıldızlara göre daha küçük ve soğuk gök cisimleridir, Dünya, Mars, Venüs, Jüpiter birer gezegendir.
" } ] }